fredag 24 februari 2012

Ibland blir det hel fel!

För er som trodde att dagens inlägg skulle handla om monarki kontra republik blir besvikna, för er som var oroliga för det är beskedet lugnande, nope! Jag återkommer säkert just i den frågan men en helt annan dag...

I början på veckan fick Södersjukhusets akutmottagning uppmärksamhet efter sin rekryteringskampanj där man letar snygga sjuksköterskor. Förutom att kampanjen är pinsam och sexistisk så döljer den flera mer djupgående problem.
För en profession som ägnat många årtionden åt att lyfta fram kunskapsområdet och bryta mot starka, strikta hierarkiska strukturer och bryta väg i genusfrågan är den synen på professionen djupt olycklig.. Det kan i andras ögon tyckas harmlöst men kampanjen får ett symbolvärde och är inte alls harmlös! Att förändra vården är ett tungt och viktigt arbete för många, för den enskilda sjuksköterskan i arbetet, för många sjuksköterskor tillsammans på arbetsplatsen och verksamhetsövergripande och även regionalt och nationellt. Det arbetet stöds inte av att det odlas en ytlig bild i samhället av sjuksköterskor, där yta och utseende ges fokus istället för den livsviktiga kunskapen. Att istället erbjuda bra villkor, möjlighet till kunskapsutveckling och kompetensutveckling i anställningen är inte många arbetsgivare som provat vid annonsering eller rekrytering.. "Vi söker leg. sjuksköterskor för anställning tillsvidare,32000 kr/ månad är lägsta garanterad lön, givetvis lönesätts du individuellt, du erbjuds specialistutbildning efter ett års anställning inom ramen för din anställning, 20 % av din arbetstid är kompetensutvecklingstid för att du ska kunna svara upp mot kraven i vården och kraven som följer yrkesansvaret" Då hade man haft sökande, då hade det säkert räckt med en vanlig tråkig annons..
Det är just det som är pudlens kärna, att den katastrofala brist på kunskap som väntar vården inom en snar framtid inte löses genom pimpade, flådiga annonser utan genom värderingsförändring av livsviktig kunskap och respekt och utrymme för de professioner som finns i vården. Men också genom att bryta patriarkala hierarkiska strukturer! Då kommer det att finnas många som vill arbeta och verka i vården även i framtiden! Därför är Södersjukhusets annonskampanj mer än bara pinsam och måste mötas.. Därför är det också viktigt att tydligt tala om för Anders Elderman som i lördagens Melodikryss sökte vad syster Janes överordnade hade på sig och där svaret var läkarrock, att den typen av föreställningar hör hemma i en annan tidsålder!

1 kommentar:

  1. http://vardforbundetbloggen.se/orebrobloggen/2012/02/24/fula-feta-syrror-sokes/

    Kunde inte låta bli att blogga om saken själv =)
    Har citerat dig!

    SvaraRadera